AKTUELNO

Kako je istakao srpski ministar, naša želja je da odnosi otopljavaju i da ne bude velikih ratnih konflikta i dejstava.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne želi da razmišlja o mogućem konfliktu Rusije i NATO i smatra da mora da usledi politika popuštanja, jer je alternativa tome totalni rat.

- Ne želimo uopšte da imamo takav crni scenario, da razmišljamo o tome. Nadam se da su svesni toga da mora da usledi politika popuštanja jer je alternativa tome jedan totalni rat što mislim da nikome ne pada napamet - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Estonije Svenom Mikserom.

Foto: Beta

On je na pitanje da prokomentariše izjavu izaslinika odbrane Austrije da će ta zemlja, ako se odnos Rusije i NATO pogorša, biti samo posmatrač jer u takvom konfliktu ne želi da bude umešana, rekao da misli da će stvari otopljavati.

Foto: Beta

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ministar je rekao da postoje razlozi opredeljenja da se ne bude deo nijednog vojnog saveza, što je u slučaju Srbije regulisano skupštinskom Rezolucijom.

Prema njegovim rečima, sa druge strane postoji mogućnosot da to bude i deo nekog novog Ustava. Kako je naveo, to je različito od politike međunarodno priznate neutralnosti koju ima Švajcarska.

Mikser je naveo da unutrašnji razlozi EU ne treba da stvaraju bilo kakve prepreke.

Foto: Beta

- Ako zemlja odluči da se kreće ka EU onda je to odnos između te zemlje i EU, a ako zemlja odluči da ide u NATO, onda je to odnos između NATO-a i te zemlje - rekao je Mikser.

Kako kaže, veruje da je to suvereni izbor svake zemlje.

Foto: Beta

- U našem susedstvu, na Baltiku, imamo zemlje koje su članice EU i one koje to nisu. Imamo zemlje članice NATO-a i članice koje su izabrale drugačiji bezbednosni aranžman i mi u potpunosti to poštujemo i prihvatimo - rekao je Mikser.

#Ivica Dačić

#NATO

#Rusija

#Sven Mikser

'